‘The Miracle Club’: met Maggie Smith op prettige gebaande paden

Het is 1967. Aan de kust van een fictief Iers plaatsje bezoekt Lily (Maggie Smith) het monumentje dat de dood van haar jonge zoon in 1927 memoreert. De Ierse film The Miracle Club maakt langzaam duidelijk hoe hij is overleden. De handeling wordt in gang gezet als Chrissie (Laura Linney) na veertig jaar afwezigheid uit Boston naar Ierland terugkeert om haar net overleden moeder te begraven. Ze wordt door de kleine, gesloten gemeenschap vijandig ontvangen. Twee van de drie vrouwen die meedoen aan een competitie die vrijkaartjes oplevert voor een reis naar bedevaartsoord Lourdes kennen Chrissie. Ze hebben allemaal hun redenen om Lourdes te bezoeken, hopend op een wonder. De derde vrouw, de jonge Dolly, hoopt bijvoorbeeld dat haar zoontje die nog nooit gesproken heeft genezen wordt van zijn zwijgzaamheid. Als ook Chrissie, altijd in kleurige kleding, zich bij hen aansluit, wordt duidelijk dat hun pelgrimstocht ook oud zeer zal blootleggen. De vier vrouwen moeten het verleden onder ogen zien.

The Miracle Club is het soort film waarvan je weet dat alles glashelder zal worden, en dat de trauma’s uit het verleden niet te zwaar zullen worden aangezet. Het maakt de film wat braafjes, al valt er te genieten van de actrices die middels blikken of snedige opmerkingen hun onderlinge verhoudingen transparant maken – er blijft niets te raden over. Als ze in Lourdes zijn, vertolkt Eileen (Kathy Bates) de gevoelens van de sceptisch ingestelde toeschouwer: ze klaagt over al die dure souvenirs en het uitblijven van het verwachte wonder. In Ierland worstelen hun hopeloze mannen intussen met het huishouden en verschonen van luiers.

The Miracle Club wijkt nooit van de keurig gebaande paden, al is het een plezier Maggie Smith op het podium te zien als deel van een tweekoppig koortje van een zangtrio dat een aanstekelijk soulnummer zingt. Onder de oppervlakte gaat het over schuld en schaamte, (illegale) abortus, tienerzwangerschap, verstikkende normen en waarden en uiteindelijk verzoening en vergeving.

https://www.youtube.com/watch?v=h1DAg_Wmseg